26.4.2013

Sitruunatorttua ja simaa

Meillä on vietetty täällä sitruunapäiviä. Rakas ystäväni allergia on pitänyt yllä pientä lämpöä ja tajutonta väsymystä, joten oon ollut kotona torstain ja perjantain. Eilen halusin saada jotain järkevää aikaiseksi, joten tutustuinpa uuteen leivokseen, sitruunatorttuun. Se onnistui tosi hyvin, mutta pitää kyllä syödä samana päivänä tai marenki lässähtää ja tortusta tulee on turhankin sitruunainen.

Keskiviikkona tehtiin ystäväni kanssa simaa. Meillä on aina käytetty Dansukkerin ohjeetta jolla on joka kerta onnistunut tosi hyvin. Ohjeen löydät täältä. Tuorehiivan unohdin kaupan hyllylle, joten korvasin sen kuivahiivalla, siten että neljään litraan simaa laitoin kaksi maustemittaa kuivahiivaa. Hyvin on ainakin lähtenyt käymään, melkein tuntuu että paremmin kuin tuorehiivalla. Meille tulee vappuna paljon vieraita, joten tehtiin simaa 10 litraa, mutta yleensä ollaan tehty 8 litraa viiden hengen perheelle. Siman saa valmiiksi neljässäkin päivässä, joten vielä ehtii simaa tehdä jos vaan haluaa :)

Sitruunatorttu (ohje Hellapoliisilta vähän muokattuna)

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100g margariinia
1 keltuainen
2 rkl kylmää vettä

Sitruunakiisseli:
1,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
3 keltuaista
1 dl sitruunamehua (n. 1,5 sitruunaa)
1 sitruunan kuori

Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria

Nypi juhot, sokeri ja margariini. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita. Levitä taikina rasvatun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista 200 asteessa 10-12 min.

Raasta sitruunan kuori (keltainen osa), purista sitruunat ja mittaa kaikki kiisselin aineet kattilaan. Keitä seosta kunnes se sakenee koko ajan sekoittaen. Jäähdytä kiisseli ja levitä sitten piirakkapohjan päälle.

Vatkaa sokeri ja valkuaiset kovaksi vaahdoksi niin, että voisit vaikka laittaa astian nurin perin pääsi päälle (kokeiltu on...). Levitä vaahto kiisselin päälle halutessasi pursottamalla tai muuten kuvioiden.

Paista torttua 175 asteessa kunnes marenki on hieman saanut väriä. Tällä ohjeella marenki jää pehmeäksi, mutta jos marengista haluaa rapean, täytyy marenki paistaa erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, piristä päivääni :)